Historie kryptoměn

kryptomeny
Foto: Pixabay.com

Zajímáte se o kryptoměny z obchodního či technického hlediska a chcete se dozvědět více o tom, jak vlastně kryptoměny začínaly, jaká myšlenka stála za jejich zrodem a co se s první kryptoměnou na světě vůbec stalo? Přesně na tyto otázky vám odpovíme v našem dnešním článku zaměřeném jen a pouze na historii kryptoměn.

První kryptoměna s neslavným koncem

Myšlenkou za zrodem kryptoměn bylo vytvoření nezávislého měnového systému s pevně danými pravidly, který nebude možné ovlivnit zásahem centrální autority a bude dostatečně bezpečný pro transakce všech lidí na planetě.

Za vůbec první pokus o vytvoření kryptoměny se považuje projekt jménem e-gold stvořený jistým Douglasem Jacksonem v roce 1996. V rámci tohoto projektů se uživatelé (kterých bylo na jeho vrcholu až 3,5 milionu) stávali vlastníky virtuálního zlata, jež představovalo reálné zlato uložené v trezoru u společnosti Gold & Silver Reserve Inc. Projekt byl ale násilně ukončenou vládou Spojených států amerických, přičemž vysvětlením k tomuto kroku bylo, že e-gold byl nelegální měnou stojící proti americkému dolaru.

Bitcoin a další kryptoměny

Za první skutečnou kryptoměnu je však považován Bitcoin stvořený Satoshi Nakamotem, fiktivním autorem či skupinou autorů, v roce 2008. První Bitcoin byl vytěžen roku 2009 a neměl prakticky žádnou hodnotu. Hlavní roli v myšlence Bitcoinu hraje decentralizace, čímž se odlišuje od projektu e-gold, který byl navázán na hodnotu zlata uloženého v trezoru a musel skončit.

První velkou burzou pro obchodování Bitcoinu byla MtGox, jež ale nakonec roku 2014 neodolala útoku hackerů, kteří z ní ukradli velké sumy této kryptoměny. Většina okradených obchodníků dokonce nebyla do dnešního dne vyplacena. Na Bitcoin později navázaly další kryptoměny jako je Ethereum, Litecoin, Dodgecoin a další. V současné době (rok 2022) již existuje více než 2000 různých kryptoměn, ne všechny se však dají obchodovat, a ne všechny jsou také myšleny vážně.

Zdroj: crypto.com

Přihlašte se k odběru novinek BTCC.cz

(Novinky budou zasílány pravidelně každý den v 6 hodin ráno.)

Autor: Michal Pilař 122 článků
Redaktor magazínu BTCC.cz

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*