Blok a nonce

block
Foto: Pixabay.com

Blok a nonce jsou ve světě Bitcoinu absolutně základními pojmy, bez kterých je velmi složité fungování Bitcoinu vůbec pochopit. Právě proto si v dnešním článku oba tyto pojmy zevrubně vysvětlíme a pomůžeme vám pochopit jejich význam.

Co je to nonce?

Pojem nonce představuje zkratku pro „number only used once“ (v doslovném překladu „číslo použité pouze jednou“). V Bitcoinovém bloku je nonce 32bitovým textovým kódem, který sám o sobě nemá žádný hlubší význam, ale těžař neustále mění jeho hodnotu, dokud celý hash bloku nevyhoví požadovanému limitu – nebude nalezeno správné řešení.

Hledání a sestavování nonce je čistě náhodné, proto těžaři nezbývá než zkoušet a doufat, že právě on nalezne ono golden nonce (tedy správný kód), díky kterému dokáže získat správný hash a vytěžit nové Bitcoiny.

Co je to blok?

Bloky je možné si představit jako samostatné stránky v účetní knize, kterou představuje blockchain. Jeden blok má v případě Bitcoinu životnost asi 10 minut. Blok se skládá z nepotvrzených transakcí vytipovaných těžařem, nonce, časového razítka a hashe předchozího bloku. Každý jeden blok má svůj vlastní hash a aby bylo možné daný blok vytěžit, je nutné najít správný hash dle předem určených parametrů pomocí hashovací funkce. Těmito parametry se většinou rozumí počet nul na začátku hashe a jejich limit se pravidelně mění, čímž je regulována náročnost těžby. Bloky jsou následně zařazovány do blockchainu, kde se vzájemně potvrzují a velice tak ztěžují případnou možnost změny jednotlivých bloků. Kdyby totiž došlo ke změně některého z bloků zařazených do blockchainu, každý další blok by se automaticky stal neplatným. To je dáno tím, že i sebemenší změna nonce se okamžitě projeví na hashi a jelikož každý blok obsahuje i hash toho předchozího, bloky by na sebe zkrátka neseděly.

Zdroj: investopedia.com

Přihlašte se k odběru novinek BTCC.cz

(Novinky budou zasílány pravidelně každý den v 6 hodin ráno.)

Autor: Michal Pilař 122 článků
Redaktor magazínu BTCC.cz

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*